Kantorenmarkt wordt rustiger en bedrijfsruimtemarkt groeit door
Geplaatst op

Kantorenmarkt wordt weer rustiger…

Kantoorruimte Amsterdam Centrum

… maar de vraag in de bedrijfsruimtemarkt groeit door

In het derde kwartaal deed de Nederlandse kantorenmarkt het veel rustiger aan. Het tempo van het tweede kwartaal kon niet worden vastgehouden waardoor er minder beschikbare kantoorruimte is opgenomen. Wel was er een opnamegroei in de bedrijfsruimtemarkt.

Daling van vierkante meters kantoorruimte

Er was 30% daling in de opname van beschikbare kantoorruimtes in de periode van juli tot en met september. Na een rustig eerste kwartaal was de Nederlandse kantorenmarkt in het tweede kwartaal omhoog gegaan. Echter in het derde kwartaal is het rustiger geworden en is het opname-niveau te vergelijken met dat van het eerste kwartaal van 2016.

Amsterdam blijft wel koploper

Amsterdam heeft zijn positie als de regio met de grootste vraag naar kantoorruimte behouden met een opname van 25.300 m2. in het derde kwartaal. Deze vraag is hoofdzakelijk opgebouwd uit transacties die de 2.500 m2 niet te boven gaan.

De andere grote steden komen niet in de buurt van Amsterdam. De stadsregio Utrecht kwam het dichtste bij met een opname van 15.600 m2. Bijna helft hiervan komt voort uit de koop voor eigen gebruik. Er is nog geen herstel te zien in de regio Den Haag na de vraaguitval in de eerste helft van 2016. In Rotterdam zakte de opname naar 8.600 m2. De regio Noord-Brabant kwam het dichtst bij Amsterdam met een opnameniveau van 23.700 m2. Dit vooral dankzij de belastingdienst die in september 13.000 m2 kantoorruimte in gebruik heeft genomen.

Bedrijfsruimtemarkt stijgt

De vraag in de bedrijfsruimtemarkt is wel gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal, namelijk 3%. Het aantal contractverlengingen voor bedrijfsruimtes is daarbij fors gestegen in vergelijking met het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal ging het bij contractverlengingen om 13.900 m2 terwijl het in het derde kwartaal om 74.900 m2 ging.

De tijd dringt

Terwijl de kantorenmarkt een paar tandjes terug schakelt blijft de vraag in de bedrijfsruimtemarkt stug toenemen. Het is moeilijk om kwalitatieve kantoorruimtes op goede locaties te vinden en vooral in de grote steden wordt het steeds lastiger.

Toch zijn er nog mogelijkheden

FlexOffiZ biedt een oplossing door de beschikbare ruimtes te vinden en die vervolgens aan te bieden op flexibele basis. FlexOffiZ heeft door heel Nederland beschikbare locaties te huur en is voortdurend bezig met het vinden van nieuwe locaties en meer ruimte waardoor het aanbod onverminderd op peil blijft.

Hou de twitter en facebook pagina’s van FlexOffiZ in de gaten voor updates:
Twitter: https://twitter.com/FlexOffiZ
Facebook: https://www.facebook.com/flexoffiz/

(Bron: Vastgoedmarkt / Vastgoedmarkt Research)

Volg ons via:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *