Stand in het land: verslag van vastgoedbeslisserscongres 2016
Geplaatst op

De stand in het land 2016

Kantoorruimte Amsterdam Centrum

De kantorenmarkt

Tijdens het vastgoedbeslisserscongres in het Novotel in Amsterdam is de stand in het land van de kantorenmarkt van Nederland uitvoerig besproken. De deelnemers aan de paneldiscussie waren George van Hooijdonk van institutionele belegger MN, Peter Göbel van ING Real Estate Finance, Geoff de Booij van Duitse belegger Deka Immobilien en Raymon van Miltenburg van ontwikkelaar AM Real Estate Development. Het panel werd voorgezeten door René Buck van Buck Consultants International.

De stand van de Kantorenmarkt

Als eerste werd besproken hoe de kantorenmarkt ervoor staat. Er kwamen twee meningen naar voren over de kantorenmarkt.

  1. De Booij en van Miltenburg vinden dat het goed gaat met de Nederlandse kantorenmarkt. Zij zeggen dat er veel aanbod is en genoeg investeringsmogelijkheden zijn. Ook al is er leegstand de druk wordt opgevoerd om de leegstand af te doen nemen door herontwikkeling. Ook wordt er geïnvesteerd in de onderkant van de portefeuille om problemen op te lossen.
  2. Van Hooijdonk en Göbel hebben een andere mening. Zij beweren dat er twee kanten zijn tot de kantorenmarkt. In de top 10 steden en sommige binnenstedelijke locaties van Nederland gaat het goed terwijl het in de andere locaties niet goed gaat. In de gebieden waar het niet goed gaat liggen de kansen voor ondernemers om te investeren in kwaliteitsverbetering en een verschil te maken volgens Göbel.

De Beleggingskansen

De Booij investeert niet meer in b-locaties. Niet omdat er geen geld mee te verdienen is maar omdat het vaak niet goed gaat met de partijen die de markt domineren op die locaties. Den Haag is hier een goede voorbeeld van, de drie partijen die de markt in Den Haag domineren (telecom, overheid, olie en gas) zijn drie markten waar het nu niet zo goed mee gaat. Hierdoor investeren zij liever in Amsterdam.

Göbel en van Miltenburg vinden niet alleen de locatie belangrijk. Zij vinden dat de toekomst in de functiemix ligt. Een belangrijke vraag bij het zoeken van een nieuwe locatie is: ‘hoe verhoudt het kantoorobject zich tot de omgeving? Het is belangrijk dat beleggers en gebruikers samen optrekken. Wonen, werken, winkelen en goed bereikbaarheid is zeer belangrijk voor de omgeving van kantoren en hun functiemix.

Flexibel huren is het nieuwe huren

Alle panelleden waren het eens dat er een nieuwe ontwikkeling is in de kantorenmarkt: kortere contractduur en meer huurders in één pand. Het wordt als ouderwets beschouwd om aan één huurder je gebouw te verhuren. Door kortere contracten aan te bieden schrik je minder huurders af en zit je zelf korter op de bal. Hierdoor kan er sneller ingespeeld worden op de specifieke behoeftes van de klant.

Kiezen voor FlexOffiZ

FlexOffiZ biedt door heel Nederland flexibele kantoorruimte aan voor een all-in prijs. Bij FlexOffiZ kan je jouw eigen afsluitbare kantoorruimte huren in een bruisend pand met veel verschillende huurders. Alle panden van FlexOffiZ worden ook gekozen op hun locatie. Zo heeft FlexOffiZ bijvoorbeeld locaties in het Centrum van Amsterdam, Amersfoort en Zwolle.

Om het aanbod van FlexOffiZ te bekijken klik op de link: https://flexoffiz.nl/kantoorruimte-huren/

 

Bron/Artikel: https://vastgoedjournaal.nl/news/29043/vastgoedbestuurders-single-tenant-en-lange-huurcontracten-kantoren-niet-meer-van-deze-tijd

Source: Vastgoedbeslisserscongres.

Volg ons via:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *