Nieuwe technologie omarmen leidt tot kostenbesparing en inzicht
, , Geplaatst op

Nieuwe technologie omarmen

Huib Boissevain CEO Annexum

‘Nieuwe technologie omarmen leidt tot kostenbesparing
en meer kennis over huurders’

Optimalisering van huurinkomsten, beter inzicht in gebouwgebruik of verbetering van administratieve processen. Huib Boissevain, CEO van Annexum, onderzoekt met graagte de mogelijkheden van artificiële intelligentie, augmented reality en blockchain om de werking van de vastgoedsector te verbeteren.

Disruptieve innovaties

Nieuwe technologie zal voor een explosie aan disruptieve innovaties in de vastgoedwereld zorgen. Daarover bestaat bij Huib Boissevain geen twijfel. “Ik heb niet de illusie dat ik de enige ben die dat kan voorkomen, maar ik stel mijzelf wel belangrijke vragen. Bijvoorbeeld: Gebruik wint van bezit. Kunnen we bij kantoren de huurder alleen laten betalen voor wat hij gebruikt? Annexum is te klein om een dergelijk model in te voeren, maar een huurder die dat zou willen is van harte welkom. Voorwaarde is wel dat we veel meer te weten moeten komen over de huurder. Het proces is daar nog niet op ingericht. Maar huurders laten betalen voor verborgen leegstand terwijl de verhuurder niets onderneemt, dat is toch niet meer van deze tijd. Zouden we dat probleem wel weten op te lossen, zouden we het gebruik van onze gebouwen weten te optimaliseren, dan stijgt de opbrengst.”

Schone weg

Boissevain volgt al enkele jaren technologische vernieuwing op de voet. Jaarlijks bezoekt hij in Austin, Texas de technologiebeurs SXSW. Hij heeft een eigen twitteraccount (@propertytechnl). En hij is nauw betrokken bij de nieuwe netwerkorganisatie Holland PropTech. “Ik volg de activiteiten van Sabine Schoorl en Wouter Truffino op de voet. Aanvankelijk lag bij hen de focus op Holland ConTech: de techniek bij de constructie van nieuwe gebouwen. We leveren nog geen woningen die driehonderd jaar kunnen blijven staan, maar nieuwbouw wordt tegenwoordig voorzien van allerlei technische snufjes. Datzelfde geldt voor nieuwe kantoren. Maar we moeten ons wel beseffen dat nieuwbouw slechts een klein deel uitmaakt van onze gebouwenvoorraad. Juist in het verbeteren en het verduurzamen van bestaand vastgoed is nog een schone weg te gaan. Holland PropTech brengt startups en vastgoedbedrijven bijeen om met elkaar te innoveren en te ontdekken wat wel of niet werkt.”

Startups

Hij biedt startups met een goed idee graag de mogelijkheid gezamenlijk pilots te ondernemen. Zo is Annexum met softwarebedrijf Qwiksense in gesprek over het plaatsen van meetapparatuur in gebouwen. Samen met het Mobiliteitsloket worden nieuwe diensten voor huurders in ogenschouw genomen en met Keepfactor wordt geprobeerd beter inzicht te krijgen in het risico dat huurders vertrekken.

Top-drie innovaties

Bezoek aan de laatste editie van de technologiebeurs SXSW heeft bij hem tot een duidelijke top-drie geleid: machine learning of artificiële intelligentie, onderzoek naar het gebruik van blockchain-technologie en augmented reality.

Machine learning

Wat kan de vastgoedsector hebben aan machine learning? “Wij hebben een model gemaakt waarmee we de normhuur voor supermarkten berekenen. Op basis van allerlei externe gegevens, zoals de bevolkingssamenstelling, de inkomensgegevens per postcode, het verzorgingsgebied van de winkel en bijvoorbeeld de parkeerfaciliteiten proberen we duidelijk te krijgen wat de huur zou moeten zijn. Op die manier proberen we iets te doen aan de ongelijkheid in de onderhandelingen met winkelketens. Aan de andere kant van de onderhandelingstafel hebben ze een goed inzicht in de te behalen marges en de bijbehorende huurprijs, terwijl wij ons laten leiden door onderbuikgevoelens of referentietransacties waarvan we onvoldoende weten of de huur niet hoger had kunnen zijn. Machine learning kan ons helpen een betere balans te vinden.”

Strategie

Het model is volgens Boissevain niet alleen handig bij het vernieuwen van huurovereenkomsten. De uitkomsten kunnen ook een rol spelen in strategische afwegingen. “We zijn tot de conclusie gekomen dat op sommige plekken de verkeerde keten in ons winkelpand zit. Terwijl er een verzorgingsgebied is voor een full service supermarkt, verhuren wij de winkel aan een discounter met een beperkte huuropbrengst. Daar is niet altijd concreet wat aan te doen, maar dat inzicht is wel belangrijk.”

Annexum wil voor de kantorenmarkt een soortgelijk model ontwikkelen. “Dat zou ik graag samen met andere beleggers doen. Eén van de uitdagingen is dat er voldoende gegevens beschikbaar moeten zijn. De meeste eigenaren hebben te kleine portefeuilles. Meer samenwerking zou kunnen helpen”, aldus Boissevain.

Blockchain

Blockchain-technologie voor servicekosten
Blockchain-technologie leent zich volgens Boissevain bijvoorbeeld goed om de verrekening van servicekosten structureel te verschuiven naar de huurders. Binnenkort zal Annexum daar een pilot mee starten. “Het is misschien niet zo spectaculair, maar verrekening van servicekosten is een permanente bron van irritatie. De afrekening komt doorgaans pas als het nieuwe jaar al een eind verstreken is. Blockchain biedt de mogelijkheid volgens een transparante verdeelsleutel, zonder gevaar voor fraude en (vrijwel) real-time de huurders onderling te laten betalen. Dat heeft ook als voordeel dat onze vastgoedmanagers daar niet meer mee worden belast. Eigenaren kunnen met zo’n fundamenteel ander model een kostenbesparing van misschien wel tien procent op het gebouwmanagement realiseren. Ook op dit punt zou ik graag met andere beleggers samenwerken. Voor iedereen is de verrekening van de servicekosten een zorgenkind.”

Tot slot zoekt hij naar toepassingen voor augmented reality bij de verhuur of verkoop van gebouwen. “Als we erin slagen gebouwen tot leven te brengen en de juiste informatie toe te voegen, dan zullen onze propertymanagers daarvan de vruchten kunnen plukken.”

Bron: Vastgoedjournaal

Huib Boissevain CEO Annexum | jan 2017
Huib Boissevain CEO Annexum | jan 2017

Volg ons via:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *